A felkarcsont távoli végének, az orsócsont és a singcsont közelebbi végeinek törései illetve egymástól való elmozdulásuk az egyik legtöbb problémát jelentő gyermekkori sérüléscsoport. Mindig nagy oda figyelést, megfelelő tapasztalatot. és gyakran műtéti ellátást igényelnek ezek a sérülések A gyermek-traumatológia egyik gyönyörű része, biztosan állíthatjuk, hogy a megfelelő ellátással ezek az olykor igen súlyos sérülések is nagy sikerrel gyógyíthatóak.

Ez a leggyakoribb könyöktájéki törés gyermekkorban. Elesés, leesés során csak részben nyújtott végtagra történő esésre jöhet létre. A felkarcsont anatómiai okokból leggyengébb részén a könyök kétoldali vázát alkotó része felett az izületi felszínt és a növekedési porcokat nem érintve jön létre a törés. Ritka, de súlyos következményekkel járó szövődménye lehet, a csont mellett futó idegek és erek sérülése, és a nyílt törés.

Tünetei: a könyök duzzanat fájdalma.

Elsősegély: A felső végtag nyugalomba helyezése a sérült az egészséges végtagjával rögzíti, tartja a sérült végtagot. Háromszegletű kendővel a kar, a könyök megtámasztása, felkötése. Diagnózishoz a rtg. vizs- gálattal jutunk, tehát minden könyök sérültet orvoshoz, gyermek-traumatológiai centrumba kell szállítani.

A törés lehet elmozdulás nélküli, illetve kisebb vagy nagyobb elmozdulással járó.Kis elmozdulással hátrabillenéssel járó törés, helyretétel után stabil esetben gipszben vagy instabil esetén dróttűzéssel kezelhető.

Jelentős elmozdulást mutató törés Műtéti kezelése szükséges. Az ér idegsérülés lehetőségére gondolni kell, az ellátás során.Kezelése lehet konzervatív, az elmozdulás nélküli töréseket, „repedéseket” csak rögzíteni kell, megelőzendő az újabb erőhatást és így az elmozdulást. A vállig érő derékszögű gipszsin vagy később a duzzanat megszünte után körkörös gipszrögzítés illetve műanyag rögzítések megfelelő stabilitást biztosítanak.


Az elmozdult törések esetén a helyretétel után minimálinvazív módszerekkel a csontokba vezetett tűződrótokkal stabilizáljuk. A külső gipszrögzítésre a műtét után is szükség van.
Egy súlyos esőfokban nyílt törés ahol a tört csont kiszúrta a bőrt.

A törtvégek között jelentős elmozdulás és elfordulás látható.

A műtét során a sebellátás az ér, idegképletek védelme mellett pontos helyretétel és keresztezett dróttűzés.

A fémkivétel után készült képeken jó helyzetben gyógyult törés.

Gyógytornát követően teljes funkció.