Minél fiatalabb a gyermek, relativ nagyobb a feje a testéhez viszonyítva. Ezzel magyarázható, hogy leggyakrabban a fejet éri sérülés. A ütés pillanatában és tulajdonképpen utána sem tudjuk biztosan mi sérült meg, a legfontosabb kérdés hogy az agy mint a legérzékenyebb szövetünk károsodott-e?

Felületes sérülések – az agyszövet károsodás nem jön létre.

Horzsolás: a bőr felületes hámrétege sérül, rövid ideig észlelünk gyenge vérzést, majd a hámsérülés fokozatosan kb.7.10 nap alatt teljesen gyógyul. Feladatunk a fertőzések megelőzése.

Zúzódás: A bőr és a bőr alatti kötőszövet károsodik, kisebb nagyobb duzzanat jön létre mely néhány nap alatt, magától felszívódik.

Bőr seb: a fejen az áthatoló sebek szinte mindig a koponya- csontig terjednek. A bőr és a bőr alatti kötőszövet sérül.
A fejbőr nagyon jó vérellátása miatt a laikusok számára ijesz- tő vérzést észlelünk. Ez a nagyon jó vérellátás a későbbiek- ben a seb gyógyulását segíti. A seb megfelelő ellátása egye- sítése után 5-7 nap alatt begyógyul. Fontos a seb megtisztí- tása és orvosi segítséggel történő steril ellátása és a koponyacsont sérülésének kizá- rása, és mint minden hámsérülésnél a tetanusz fertőzés elleni védelem biztosítása.

Az agyszövet károsodásával illetve ennek veszélyével járó sérülések.

A koponyacsont törése: Az erőhatás következtében az agyat védő csontokból kialakult koponyaboltozat folyto- nossága megszakad. A koponyacsont törése együtt jár- hat a bőr és bőr alatti szövetek vérzésével, mely a duz- zanatot okozza, melynek jelentősége kisebb.
Ezzel együtt járhat a koponyacsonton belüli szövetek agyburkok, az agyszövet és az őket ellátó véredények sérülése, és az ezekből származó vérzés. Tehát maga
a koponya boltozat törése csak a sérülés erejére utal, az ezzel együtt járó sérülések jelenthetnek életveszélyt.

Agyrázkódás: az agyszövet funkcionális átmeneti károsodása, ami néhány nap vagy hét alatt teljesen megszűnik. Kezdetben tünetei nem különíthetőek el a súlyos, mara- dandó agykárosodás tüneteitől.

A koponyaalap törése: A koponya alsó részét - azt a területet, ahol az agy fekszik - nevezzük koponyaalapnak. Itt lépnek ki és be az agyba vezető idegek. A szemkörüli bevérzés, az orr, a fül és garatvérzés, vagy agyvíz ürülése ezeknek a területeknek a sé- rülésére utalhat. A koponyaalap törése az előző szövődmény lehetőségeken kívül a fertőzések veszélye miatt jelent további kockázatot.

A koponyán belüli vérzések: Az agyburkok sérülésből származó vérzések térfoglalást okozva az agyszövetet megnyomva okozhatnak agyszövet károsodást.

Az agyszövet zúzódása és duzzanata: kiterjedésétől és helyétől függően enyhe, súlyos és életet veszélyeztető ká- rosodása az idegszövetnek. A sérülés pillanatában ható erők után szövődményként a zárt koponya üregben vérzés vagy a szövetek duzzanat miatt fokozódó nyomás miatt
az idegszövet vérellátása tovább romolhat, és így további agysejtek elhalását okozhat- ják.

Nyílt koponyatörést és csonton áthatolva agyszövet sérülést okozó károsodások:
A sérülések legsúlyosabb formája. A nyílt törés és
a direkt agyszövet károsodás helye és mértéke hatá- rozza meg a túlélés esélyét.

Az olyan esetekben, amikor agyszövet sérülésre van gyanúnk akkor az or- vosi vizsgálat kórházi kezelés feltelenül fontos.
Előfordul átmeneti, jó általános állapot, tünetmentes- ség után hitelen kialakuló állapot rosszabbodás, akár olyan mértékben, amikor azonnali beavatkozás nélkül nem sikerül megmenteni a sérült életét.
Példaként had ismertessünk egy típusos kórfolyamatot. Ezt ismerve megérthetjük miért szükséges a jó általános állapotú gyermek, kórházi megfigyelése:
A sérüléskor átmeneti eszméletvesztés az agyszövetre ható közvetlen erőhatás követ- kezménye, vagy a később jelentkező hányás hányinger az agyszövet átmeneti duzza- natának az eredménye. Átmeneti pihentetés nyugalomba helyezés mellett az agyszö- vet regenerálódik, a tünetek, panaszok csökkennek. A koponyán belüli erek sérülésből lassan kialakuló vérömleny vagy az agyszövet duzzadása miatt a koponyán belüli agy- szövet beszorulása miatt ismételten észlelünk állapotromlást. Kórházi megfigyelés so- rán észlelet állapotromlás esetén még időben elvégezhetőek azok a vizsgálatok és be- avatkozások, amivel a sérült életét megmenthetjük.