A felkarcsont középső részének testének direkt erőhatásra létrejövő haránt vagy rövid ferde, illetve indirekt erőhatásra hosszú spirális törési jöhetnek létre. Ritka szövődmé- nye lehet a csont mellett futó idegek és erek sérülése, és a nyílt törés.

Tünetei: felkar duzzanat fájdalma, recsegése, és kóros mozgathatósága.

Elsőssegély: A felső végtag nyugalomba helyezése a sérült az egészséges végtagjával rögzíti, tartja a sérült végtagot. Háromszegletű kendővel a kar, a könyök megtámasztása, felkötése.

Diagnózishoz a rtg. vizsgálattal jutunk, tehát minden karsé- rültet orvoshoz, gyermek-traumatológiai centrumba kell szál- lítani.Kezelése lehet konzervatív, az elmozdulás nélküli töréseket, „repe- déseket” csak rögzíteni kell, megelőzendő az újabb erőhatást és így az elmozdulást. A képen látható tépőzáras méretre készült felkar- rögzítő az egyik lehetséges külső rögzítési módszer.

Az elmozdult törések esetén a helyretétel után minimálinvazív módszerekkel a velőűregbe vezetett elasztikus szegekkel végezhetünk rögzítést Ez utóbbi módszer mozgásstabilitást biztosít, általában nem igényel további külső rögzítést.