Vállsérülésnek tekintik a felkarcsont felső részén a növeke- dési porchoz közel létrejövő töréseket. Indirekt erőhatásra
a kézre, karra való ráesés következtében alakulhat ki ez
a törés. A növekedési porchoz közel lévő sérülés csak na- gyon ritkán érinti a növekedő sejtsor rétegét, és a törésgyó- gyulás után visszamaradt deformitások növekedés során na- gyon jó remodellációs tendenciát mutatnak.

Tünetei: felkarcsont fejének a vállnak fokozódó, duzzanat fájdalma.

Elsősegély: A váll nyugalomba helyezése a sérült az egészséges végtagjával rögzíti
a sérült végtagot. Háromszegletű kendővel a kar, a könyök megtámasztása, felkötése.

Diagnózishoz a rtg. vizsgálattal jutunk, tehát minden vállsérültet orvoshoz, gyermek- traumatológiai centrumba kell szállítani. Ki kell emelni a 2 ir rtg felvételek elkészítésé- nek szükségességét.
Kezelése lehet konzervatív, az elmozdulás nélküli töréseket, „repedéseket” csak rögzí- teni kell, megelőzendő az újabb erőhatást és így az elmozdulást. Minél fiatalabb a gyer- mek annál nagyobb toleranciát mutatunk az elmozdulás mértékével szemben. Pl. 4-5 éves gyermek kicsit elmozdult törései a rögzítés mellett meggyógyulnak, és a növeke- dés során ismét visszanyeri a csont az egyenes alakját.

Nagyobb gyermekek illetve elmozdult törések esetén a helyretétel és minimálinvazív módszerekkel, dróttűzéssel vagy velőűregbe vezetett elasztikus szegekkel végezhetünk rögzítést.


A felkarcsont növekedési porc alatti törése szemből, oldalról
Műtéti ellátás, helyretétel és dróttűzés utáni rtg felvétel
4 héttel a sérülés után a fémkivétel után készült felvétel szemből és oldalról. Jó helyzet, teljes funkció.